dilluns, 3 de març del 2014

Estímuls i respostes en els animals

En l'última sessió vam comentar com les plantes eren capaces de captar estímuls i elaborar respostes. Doncs, ara tocaria parlar de com executen la funció de relació els animals. Tot i així, abans de parlar dels òrgans dels sentits i del sistema nerviós val la pena veure com és la seva morfologia, és a dir la seva estructura física ja que ens ajudarà a comprendre com aquests han evolucionat al llarg del temps.
Bé, observeu aquesta imatge:


Quins d'aquests éssers vius diríeu que és el més evolucionat? fàcil no?
Però, davant la pregunta de què tenen en comú aquests éssers vius a nivell d'aspecte físic, que en diríeu?
Molt bé!
Cap, cos i extremitats

I alguna cosa més? Deixeu-me que us doni una pista, penseu en simetria...
Tots ells són simètrics!
Tenen el que s'anomena simetria bilateral ja que tenen un pla de simetria vertical que recorre tot el seu cos:

Però que passa amb els invertebrats? us heu fixat alguna vegada? Comparem-los.
Tal i com podeu veure també tenen aquest tipus de simetria.
Tot i que podria semblar una coincidència, no ho és pas. Tot això ha estat conseqüència d'un procés evolutiu que ha afavorit a aquells éssers més ben adaptats. A més a més hem de pensar que no sols tenen aquestes coses en comú insectes, artròpodes i vertebrats.
Quines parts podeu identificar en els éssers de la última imatge?
Sí, tots tenen un cap, un tòrax i un abdomen a part de les extremitats.
I que sol haver en el cap de totes els éssers vius de la terra? Segurament la resposta ràpida serà un cervell, doncs bé, és més adequat parlar de cefalització, ja que el que tenen tots aquests éssers és un encèfal o una sèrie de ganglis cefàlics, molt més senzill que un cervell, situat al cap. I què requereix aquest encèfal per a que tot el cos de l'ésser funcioni?
Sistema nerviós!
És a dir, tots els éssers vius de la terra que presenten una simetria bilateral tenen un sistema nerviós més o menys desenvolupat.
I per a què serveix el sistema nerviós?
Molt bé! per captar estímuls i elaborar respostes, encara que això no és ben bé així ja que el sistema nerviós sols executa una part de la funció de relació i és el transport de la informació cap a l'encèfal per a que aquest elabori una resposta.
I llavors qui s'encarrega de captar els estímuls?
Els òrgans dels sentits:
Vista, oïda, gust, olfacte i tacte.
I són aquests mateixos sentits en els animals invertebrats? En general sí, sols que no tenen l'estructura que tenen els nostres i moltes vegades un mateix òrgan s'encarrega de més d'una funció. Ja vam comentar que com més primitiu sigui l'ésser més senzilla és la manera que té de realitzar les seves funcions. Un exemple són les antenes dels insectes que els hi serveixen com a oïda i com a tacte. 
Us heu fixat que tots els éssers vius amb un encèfal tenen situats els òrgans dels sentits al cap? Bé aquesta és una altre de les característiques comunes. Tret d'algun sentit concret, en general tots estan situats en el mateix lloc, ja que així el transport de la informació és molt més ràpida.
I com funciona el binomi estimul-resposta en els animals?
Bé, els éssers vius capten la informació mitjançant els òrgans dels sentits, aquesta informació es transportada cap a l'encèfal mitjançant el sistema nerviós on la resposta serà elaborada. Ara entrarien en joc els anomenats òrgans efectors, configurats principalment per teixit muscular que realitzarien la resposta elaborada en l'encèfal:

I què passa amb la resta d'éssers vius? No tots tenen un cap, no tots tenen un encèfal ben desenvolupat. Llavors com s'ho fan?
Bé, solen tenir cèl·lules nervioses soltes disperses per tot el cos. Això es típic de pòlips, esponges i altres éssers molt més senzills.

Una altre aspecte que no hem comentat encara respecte als éssers menys desenvolupats és que tampoc tenen una simetria bilateral. Com més ens allunyem en el temps i més senzill sigui l'ésser més ens trobem amb altres tipus de simetria com és la radial pròpia de l'estrella de mar, la medusa i els erizons de mar:
I si encara ens anem més lluny? Doncs la simetria desapareix. Són els animals anomenats asimètrics com els porífers o les esponges:
Bé amb això hem descobert com els animals realitzen la funció de relació que com ja sabeu té la finalitat d'obtenir aliments, relacionar-se amb altres éssers vius i per últim obtenir informació del nostre cos mitjançant l'avaluació dels estímuls i l'elaboració de les respostes adequades.
En la pròxima sessió treballarem la reproducció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada