dimarts, 16 de febrer del 2021

Enginyeria genètica: On està el límit?

La capacitat que ha adquirit l'ésser humà per modificar els éssers vius de forma primordial a través del DNA implica tota una sèrie de qüestions ètiques que no es poden obviar.

  • Què guanyem?
  • Què guanya la natura? 
  • Quin és el grau d'afectació? 
  • Coneixem la implicació més enllà de l'organisme modificat?
  • Quins problemes poden sorgir?
  • Per què hi ha tants detractors?
  • Què ens fa por?
  • Quina necessitat real hi ha?

Arguments a favor

  • Ens permet lluitar contra malalties: 
    • L'edició genètica en embrions (in-vitro) fills de persones que pateixen malalties genètiques poden evitar que la descendència perpetuï aquesta malaltia. (Alexandra Molina)

Arguments en contra

  • No coneixem com els OMG poden interactuar amb la resta d'éssers vius.


Fonts d'informació

Sternberg, S.H., "La revolución biológica de la edicióngenética con tecnología CRISPR", en ¿Hacia una nueva Ilustración? Una década trascendente. Madrid, BBVA, 2018.


Aquest post us ha de servir com a punt de partida per a establir un petit debat en els comentaris per tal d'anar contestant a les diferents preguntes plantejades. A mida que avanci el debat aniré afegint els diferents arguments que esgrimiu i quines fonts d'informació feu servir. Si apareixen més qüestions també les afegiré.

23 comentaris:

  1. Hola, soc l'Alexandra i en la meva opinió, seria un avenç importantíssim per la humanitat si totes les persones que tinguéssin pensat tenir descendència es sotmetissin a diversos tipus de proves de malalties d'herència genètica o sanguínia (o malalties a les quals la familia sigui propensa) i, en cas de donar positiu en alguna prova, oferir a la família ajudes per poder tenir els seus fills "in vitro", de manera que (en un futur) es podria evitar que aquests fills patissin malalties de tipus hereditari i, de la mateixa manera, la cadena no continués. Un altre aspecte positiu sobre l'edició genètica d'éssers humans seria millorar la qualitat de vida d'aquestes persones o permetre tenir descendència biològica a aquells que ho desitgin però pateixin alguna malaltia que es pogués transmetre a dits fills. No hi ha cap estudi que respatlli aquest argument, però ho he investigat a "groso modo" i he arribat a la conclusió de que podria arribar a ser també rentable, degut a l'estalvi de la sanitat pública en atendre a persones amb mutacions gèniques de naixement (ja que així es reduïria el nombre de persones afectades) i així es podrien centrar més en malalties o mutacions aparegudes durant la vida de l'individu i no al naixement.
    https://www.bbvaopenmind.com/articulos/la-revolucion-biologica-de-la-edicion-genetica-con-tecnologia-crispr/ article del projecte BBVA sobre la tecnologia CRISPR i la modificació genètica

    ResponElimina
  2. Des del punt de vista personal, crec que com a comunitat podríem guanyar moltes qualitats que ens poden ajudar en un futur. Per exemple, modificant genèticament les llavors d'uns cultius podem aconseguir augmentar la productivitat del conreu en una extensió de terreny menor o amb menor consum d'aigua.
    Penso que la natura pot guanyar i perdre alhora; com a habitants del planeta Terra crec que hem de crear unes lleis genètiques (similars a les que s'apliquen amb la robòtica) i evitar un mal ús d'aquestes eines com ara el CRISPR.
    Potser encara no tenim una percepció global de l'efecte a llarg termini de la modificació genètica mitjançant diverses eines, però potser hem de fer una previsió pel que pugui passar.
    Com a possibles problemes que podríem arribar a crear, no som conscients de què podria arribar a implicar; és una eina molt potent (però no ha de caure a mans què no saben les conseqüències). És una cosa en la qual potser els països haurien de posar interès econòmic.
    Els detractors sempre han estat presents en la ciència, penso que potser amb més formació sobre l'edició genètica i els seus efectes potser "arreglarien" la detracció que aquests individus presenten.
    Com a societat, tenim por als canvis abruptes que tecnologia com el CRISPR pot presentar. Malgrat que pot tenir efectes devastadors per a les espècies modificades genèticament, si sabem el que fem podem evitar aquests problemes.
    Avui en dia tenim necessitats reals que justifiquen l'edició genètica. Tenim grans transgènics, fruites transgèniques... També trobem una clara aplicació mèdica (tractaments personalitzats i de malalties minoritàries).
    En conclusió, és una eina amb molta utilitat, però que l'hem de saber utilitzar dintre d'uns límits establerts.
    https://edition.cnn.com/2020/10/07/health/what-is-crispr-explainer-scn-trnd/index.html (Article de la CNN sobre la controversia que presenta el CRISPR)
    http://www.cbc-network.org/issues/faking-life/crispr-technology/ (Explicació de la carrera científica per investigar mètodes d'edició genètica)ñ

    ResponElimina
  3. Doncs bé, des del meu punt de vista la modificació genètica té els seus avantatges i els seus inconvenients. Respecte dels avantatges en són nombrosos, per exemple la cura de malalties genètiques i hereditàries, que són causades a causa de malalties genètiques i hereditàries, provocades degut al mal funcionament d'alguns gens a causa de determinades mutacions a la seqüència de DNA. També ens permetria la producció de fàrmacs, molts fàrmacs es produeixen de manera sintètica, però alguns es produeixen gràcies a la modificació genètica de bacteris que amb una informació genètica adient poden sintetitzar compostos que trobem als medicaments; això es realitza amb tècniques de biologia molecular que introdueixen la seqüència adient que conté les instruccions que el bacteri hauria de seguir per fabricar compostos a l'interior de les cèl·lules. I per acabar amb els avantatges podem afegir que serien unes tècniques molt positives en l'àmbit de canvi climàtic, algunes investigacions s'estan centrant a desenvolupar bacteris amb la capacitat de digerir el plàstic, això ens permetria eliminar les grans quantitats d'illes brossa que tant de mal provoquen als oceans, eliminar els plàstics dels boscos que causen danys a les capes terrestres i moltíssimes aplicacions més.

    Deixant de banda la positivitat, també té desavantatges, el que caldria mirar el sí val la pena acceptar els riscos o no. Per començar el principal problema de la modificació genètica (sempre des de la meva opinió) són els efectes secundaris a llarg termini que poden provocar els canvis que induïm a la seqüència de DNA modificat, en ser una tècnica que no fa molt temps que està activa és difícil conèixer els efectes que pot provocar. Un altre punt en contra és que aquestes alteracions poden ser utilitzades com a armes biològiques, és a dir, des de fa uns anys mitjançant la tècnica CRISPR-Cas9 s'han dut a terme experiments per a modificar genèticament cèl·lules humanes, ja que sembla que funciona amb gran precisió. Aquest tipus de biotecnologia es pot utilitzar per crear éssers humans amb millors capacitats que la resta, igual que modificar animals per certes activitats o inclús manipular virus i bacteris per realitzar atacs biològics conte la societat (tècnica que no dubteu que utilitzarien els governs de països enfrontats per a atacar-se respectivament). Aquí entrem una mica també en les contradiccions morals, per als religiosos aquesta tècnica deu ser horrible posat que per ells l'únic ser que té el poder de decidir com és un individu es Déu, a part d'això si s'utilitzés per activitats no necessàries implicaria la recerca de la perfecció dels humans més que de la correcció de malalties mentals o molt greus la recerca de la perfecció dels humans més que de la correcció de malalties mentals o molt greus.

    Font d'informació:

    https://www.elespanol.com/temas/ingenieria_genetica/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic d'acord amb el què penses, ja què hem d'establir un límit per a eines biològiques amb aquest possible impacte a nivell global com ara el CRISPR-Cas9.

      Elimina
  4. Des del meu punt de vista, la enginyeria genètica és un avanç molt gran per la societat, i podria millorar molts problemes dels diferents sectors
    (sanitari, industrial,medi ambiental…) pero també té els seus inconvenients.
    Segons el principi de beneficència, els beneficis per al pacient derivats de l'aplicació d'una tecnologia o procediment han de ser superiors als seus riscos. L'aplicació de qualsevol tecnologia mèdica comporta cert risc per al pacient, però si els esperats beneficis són més grans que els probables riscos no es planteja conflicte ètic en el principi de beneficència.
    En la societat d’avui en dia, hi han més coses modificades genèticament del que ens pensem, com els tomàquets cherri o les maduixes molt grans…
    Crec que aquesta eina es una eina molt útil però tenim que saber utilitzar-la.

    Font:
    http://www.oc.lm.ehu.es/cupv/univ98/comunicaciones/comun04.html

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bona aportació, m'agrada que hagis parlat del principi de beneficiència. Bona feina!

      Elimina
  5. El que guayem amb la enyenieria genetica es grans avancos en la ciencia
    i currar algunes enfermetats.A l'hora de natura el que podem guanyar son grans avancos de cara a la contaminacio.El gra d'afectacio es que podem crear hasta humans amb aquesta dinamica.Coneixem molt poc la implicació més enllà de l'organisme modificat ja que encara no hi ha tants avancos en la ciencia.Poden sorgir plobremes com ara que no funcioni el que es estigui experiment.

    ELs arguments a favor es que ham la hingenieria genetica ens permet curar enfermetats com algun tipus de cancers o leucemies amb un trasplants de delules aplicant aquest tipus de tecniques com ara la hingenieria genetica.

    Els arguments que yo veig en ''contra''es que gracies a la hingenieria genetica permet fer un huma o un teixit a igual al original aixo per una part es perillos ja que si cau en les mans equivocades

    ResponElimina
  6. En la meva opinió, el que guanyem amb la enginyeria genètica són moltes coses com per exemple curar malalties cròniques o curar malalties hereditaries modificant l'ADN. Jo estic d'acord però sempre i quan no hi hagi gent que es pasi de llesta i intentin modificar-se genèticament ells mateixos perque volen tenir més musculatura o perque no els agrada el seu cos i volen tenir ales o altres coses antinaturals.

    Els problemes que poden surgir és que tot això de la enginyeria genètica acabi en una guerra de mutants.
    El que ens fa por és traspasar la ratlla i no saber que hi ha a l'altre banda.

    La necessitat real que hi ha avui en dia és curar malalties.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veig que et va impactar el vídeo que vam veure. M'ha agradat el teu comentari. Bona feina!

      Elimina
  7. Hola, soc la Laura i des del meu punt de vista, l'enginyera genètica proporciona bastants avantages per a la humanitat, ja que, poden proporcionar una millora en la fabricació i sobretot es pot aconseguir una millor qualitat en el producte que estem adquirint. Un fet molt important es que també es poden curar enfermetats genètiques, gràcies a la manipulació de les cèl.lules danyades, o que ja no funcionen correctament. Aquestes cèl.lules danyades proporcionen molts perjudicis perquè poden produir càncer o enfermetats bastant perilloses, que poden desembocar en cas extrem a la mort.

    En l’apartat dels desaventages cal destcar l’aparició de nous organismes que poden perjudicar als humans I causar efectes negatius a la societat, un altre fet important es la producció de noves enfermetats a causa de l’enginyeria genètica.


    Com a conclusió final crec que és molt convenient que les persones que realitzen aquestes tècniques tinguin una certa experiència i coneixement sobre aquest tema, ja que, si surt malament poden perjudicar a molta gent.

    Font d’informació



    https://www.lifeder.com/ventajas-desventajas-manipulacion-genetica/

    ResponElimina
  8. Desde el meu punt de vista gran part del problema compte per la ética en aquest sentit.
    És moral ttreballar amb zigots per modificarlos geneticament per el benefici de la societat? yo crec que no.
    Pero en canvi em sembla correcte utilitzarlo per intentar curar malalties o millorar la calitat de vida i el medi ambient.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em falten arguments. Pots proposar algun per sostenir la teva opinió sobre el treball amb zigots humans?

      Elimina
  9. La meva opinió és que com en tot, hi ha les dues cares d’una moneda. Per una part, em sembla molt positiu fer ús de l’enginyeria genètica per poder curar malalties, per exemple el càncer de leucèmia tal com vam veure al vídeo de “No pot ser”, també ens ha permès que molta gent amb problemes de fertilitat hagin pogut ser pares i mares i sumem el fet de la quantitat de modificacions i avenços que hem fet als aliments que consumim, això ens ha millorat la qualitat de vida i m’agradaria que es continués investigant, sobretot en el camp sanitari.
    Però per altra banda, no estic a favor de clonar i replicar determinades parts d’un animal per poder alimentar-nos, jo estic a favor de la cadena alimentària i aquest remei seria anar en contra de la natura, que com hem pogut contemplar a les classes de biologia, és molt sabia. Crec que si la natura s’ha format d’aquesta manera és per determinats motius.
    Després de llegir a fragments el llibre d'en Jordi Basté “No pot ser!”, reafirmo la meva teoria inicial respecte el tema del menjar: estem començant a saturar els recursos naturals i per això es comença a promoure tots els aliments “saludables” on no es maten animals, un tros de carn valdrà molt més car i finalment els animals s'extingiran: no els necessitem per produir aliment, les pastures ocupen molt de terreny el qual es podria utilitzar per fer construccions d’habitatges o fàbriques.
    Potser llegeixo massa distopies, però crec que aquest llibre és un llibre molt interessant i hauria de ser lectura obligatòria a l'institut per veure cap a on camina la societat, aporta molt més que qualsevol dels que hem llegit fins ara.
    Font: llibre “No pot ser!”, Jordi Basté

    Ariadna Sorribes

    ResponElimina
  10. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. L'enginyeria genètica té els seus avantatges i inconvenients, cosa que passa tant en la ciència, com en altres aspectes de la vida quotidiana.
    De manera positiva, tenim els fàrmacs, la recerca per a la cura de malalties genètiques, per tal que, les noves generacions neixin més saludables. A més, els científics poden fer unes combinacions entre gens de diferents espècies, per a així solucionar problemes i millorar el rendiment econòmic-comercial de les explotacions, gràcies a aquesta pràctica, la ciència ha aconseguit que es conreïn plantes amb major tolerància a les seqüeres o protegides enfront de diferents virus...

    En canvi, aquestes poden "contaminar" altres plantes no transgèniques, produir al·lèrgies degudes al material genètic transferit, o a la falta d'informació sobre la proteïna que codifica el gen inserit. A més, els éssers humans som viciosos, en arribar a tenir aquest producte a les nostres mans, faríem coses increïblement bones, però s'utilitzarien també per a coses estúpides, o sense sentit (ampliar-se els músculs, afegir-se parts del cos d'un altre ésser viu, entre altres).

    En conclusió, crec que és un bon mètode, sempre que es tingui en compte el perill d'aquest, i estigui en mans de professionals, els quals saben perquè utilitzar-lo i perquè no.

    ResponElimina
  12. Per mi els aventatges de l'enginyeria genètica són més que els inconvenients, ja que considero que les aplicacions poden ser molt importants per el desenvolupament humà i bén estar del planeta, com la cura de malalties, problemes de sequía, medi ambient...

    Tot i que també crec que l'enginyeria genètica a les mans de la persona errònia podria fer massa mal i crear super soldats o armes totalment destructives.

    Finalment, considero que l'enginyeria genètica no és pot deixar de costat, però s'hauria de vigilar meticulosament qui té accés a aquesta i qui no.

    ResponElimina
  13. Penso que l’enginyeria genètica té molts avantatges per el món modern, com poder fer certes combinacions entre espècies i buscar solucions a malalties que l’esser humà porta arrossegant molt de temps. Tot i això trobem bastant problemes ètics, es a dir, estem experimentant en un espai desconegut. Encara que tenim suficients dades i teories per executar accions,en l’àmbit científic res es pot donar per fet. Crec que aquests procediment tecnològic, ajudarà a la humanitat en molts factors en aplicacions: industrials, farmacèutiques, medi ambient, etc.
    Però per altra banda també la poden destruir, ja que s’han de respectar uns límits i no tenim que “jugar a ser Deu” perquè podria arribar a tenir conseqüències molt tràgiques a la nostre espècie.

    ResponElimina