dilluns, 19 d’octubre del 2015

El corrent elèctric: continu i altern

Existeixen dos tipus de corrent elèctric:
  • Corrent continu
En aquesta corrent la tensió és sempre constant i no varia amb el temps de la mateixa manera que la intensitat que tampoc varia. És la corrent que produeixen les piles, les bateries i les dinamos.Si féssim un gràfic amb el qual poder observar com varia la tensió amb el temps, observaríem una línia recta completament constant.

I com es produeix aquest corrent? Mitjançant inducció magnètica, de manera que l'espira de coure es mou dintre del camp magnètic transmetent l'electricitat a les escombretes, que en estar separades mantenen constant la posició dels pols, mantenint així la mateixa direcció en el corrent elèctric.


  • Corrent Altern
És la corrent produïda per els alternadors a les centrals elèctriques. Aquesta corrent té la particularitat que canvia la tensió (quantitat d'electrons) contínuament però ho fa tan de presa que la majoria dels receptors no són capaços de percebre-ho.
Alguna vegada us heu fixat que si feu una fotografia a la televisió o a la pantalla de l'ordinador, la imatge mai surt bé perquè la pantalla sembla que es belluga?
Això és precisament degut a aquestes oscil·lacions tant ràpides que anomenem freqüència. La tensió varia de l'ordre de 50 vegades per segon als circuits elèctrics europeus i de l'ordre de 60 vegades per segons als circuits d'Estats Units. És el que es diu que treballa amb una freqüència de 50Hz o 60Hz.
Si representem la variació en la tensió en un gràfic observaríem que la quantitat d'electrons va augmentant amb el temps fins arribar a un màxim (325v) moment en el que comença a baixar, arriba a cero i continua baixant fins arribar al mínim (-325v).

És com si el fluxe d'electrons viatgés en un sentit (per exemple dreta), augmentant la seva quantitat contínuament fins arribar a un màxim, moment en el qual comença a perdre força, reduint-se la quantitat d'electrons fins arribar a 0 i llavors, el fluxe d'electrons s'inverteix i comencen a desplaçar-se en sentit contrari (per exemple esquerre) fins arribar a un màxim per tornar a perdre força i tornar a canviar de sentit.
Aquest efecte es repeteix contínuament, aconseguint que la tensió pugi i baixi, però tant depresa que no som capaços de notar-ho.
En Corrent Alterna no tenim un valor fixe de tensió, així que el que es fa és agafar un valor mitjà anomenat valor eficaç.
Un receptor adaptat per a treballar amb 220v funcionarà igual amb una CC de 220v que amb una CA amb un valor eficaç de 220v.
En el cas de la intensitat, varia de la mateixa forma però amb valors d'intensitat.
I com es produeix?
Doncs de forma molt similar que amb la corrent continua. La diferència està precisament en les escombretes. Com les escombretes, en un alternador, no estan tallades si no que són continues, quan l'espira gira, els pols no es mantenen constants si no que a mesura que es desplaça per l'escombreta aquest pol canvia i s'inverteix aconseguint així una corrent que varia en el temps, és a dir una corrent alterna.

Sabent això, quin tipus de corrent elèctrica és la que tenim als nostres edificis? I per què?
Per poder respondre a aquestes preguntes cal remuntar-nos a una "guerra" que va començar a finals del segle XIX entre el gran defensor de la Corrent Continua Thomas Alba Edison i el gran defensor de la Corrent Alterna Nikola Tesla.
Si bé, el primer geni el coneixeu gairebé tots, de ben segur que el nom de Nikola Tesla us sona més aviat poc. Tots dos van treballar durant anys amb l'electricitat i van dissenyar centenars d'enginys que van ser precursors de molts aparells actuals, però el més important que van aportar van ser els seus estudis sobre la corrent elèctrica.
Avantatges del Corrent Continu:
  • Es pot emmagatzemar en piles i bateries.
  • Menys perillositat ja que la producció d'energia és inferior (un voltatge reduït).
  • Menors pèrdues en els conductors: com el fluxe de corrent és estable, no es generen diferències dintre del conductor que acaben en pèrdues en forma de calor.
  • Menor quantitat de cable.

Avantatges del Corrent Altern:
  • Facilitat per interrompre el corrent.
  • Generadors més simples de construcció i ús.
  • Gran facilitat per modificar i adaptar el nivell de tensió.
  • Gran facilitat per produir nivells de tensió més altes.
Un cop coneixem les avantatges de cadascuna, ara serà més fàcil d'identificar quina de les dues corrents és la que més s'utilitza. Sí, ho heu encertat: La Corrent Alterna, tot i que no es pot emmagatzemar és la més versàtil i fàcil de produir i això, sens dubte, és una avantatge insuperable.

El més curiós de tot això, és que el gran defensor del Corrent Altern, en Nikola Tesla, va ser un gran geni que els llibres d'història han mantingut en l'anonimat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada