diumenge, 11 d’octubre del 2015

Magnituds elèctriques i la llei d'Ohm

Bé, un cop tenim clar com es produeix l'electricitat, n'hem a comentar quines són les seves característiques.
El funcionament d'un corrent elèctric és similar al funcionament d'un dipòsit d'aigua que estigui elevat.
Suposem que el dipòsit d'aigua és la pila i el conducte per on baixa l'aigua és el cable. Si el dipòsit està tancat, l'aigua no pot sortir i per tant no es dóna cap tipus de corrent, però quan obrim el pas, l'aigua caurà degut a la gravetat originant el corrent. El funcionament és exactament igual que el d'una pila: fins que no accionem un interruptor o tanquem el circuït l'electricitat no podrà passar.

Obrim ara el pas: l'aigua comença a baixar per la canonada... a quina velocitat direu que va? De què dependrà? De l'alçada oi? Com més alt estigui el dipòsit a més velocitat anirà l'aigua no?
Doncs bé, en els circuïts funciona de forma similar, sols que no parlem d'alçada si no de diferència de potencial: com més diferència hi hagi entre la quantitat d'electrons que estan acumulats en els dos pols de la pila, més Tensió tindrà el circuït i per tant hi haurà un Voltatge més alt.
  • El Voltatge és la diferència de potencial que hi ha entre dos punts d'un circuït.

Tornant al dipòsit d'aigua, la quantitat d'aigua que podrà passar a través de la canonada dependrà de la mida de la canonada oi? Doncs bé, en els circuïts elèctrics, a aquesta quantitat d'aigua, o quantitat d'electrons que passen per el cable, li anomenem Intensitat i es mesura en Amperes.
  • La Intensitat és la quantitat de corrent que pot passar per un cable en un moment donat.

La mida de la canonada condicionarà el pas del corrent, tal i com ja hem vist. Com més ample sigui més fàcilment passarà l'aigua, com més estret, passarà amb més dificultat. Doncs resulta que aquesta és una altre de les magnituds que mesurem en el corrent elèctric: la Resistència i es mesura en Ohms.
  • La resistència és la dificultat que té el corrent elèctric per passar a través d'un material.
Aquestes tres magnituds que hem definit es relacionen entre sí segons una llei amb la qual podem preveure el comportament elèctric de qualsevol circuït:
La resistència és igual al voltatge entre la intensitat.

Fixeu-vos que aquesta relació no es casual. Amb un mateix voltatge la relació entre la resistència i la intensitat és proporcional de manera que una resistència elevada reduirà la intensitat del corrent, mentre que una resistència menor permetrà el pas de major quantitat d'electricitat. Aquest és el motiu de perquè els cables d'alta tensió que transporten quantitats molt elevades d'electricitat utilitzen cables tant grans.


Per ara ja estem, més endavant aprendrem com s'aplica aquesta fórmula i algunes aplicacions més sobre la relació que hi ha entre la resistència i la intensitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada