Per tal d'estudiar aquesta relació primer caldrà recordar alguns aspectes de la unitat anterior.
En la unitat sobre dinàmica externa o processos geològics externs vam estudiar com els agents geològics externs s'encarregaven de destruir les roques preexistents per tal de traslladar els materials disgregats fins a les conques sedimentàries. Bé, us deveu preguntar: que té això a veure amb els moviments de la terra? i ara us pregunto: d'on surten les roques que els agents geològics externs erosionen?
Suposo que ja deveu haver lligat caps: la dinàmica interna, amb tots els seus moviments i la capacitat que té d'extreure material de l'interior de la terra és l'encarregat de crear les roques. És això el que anomenem litogènesi interna, el procés mitjançant el qual els processos geològics interns produeixen noves roques. I com ho fan? Observeu aquesta imatge:
Tot allò que és de color taronja és magma que ha ascendit de l'interior de la terra. Però creieu que tot emergirà a la superfície en forma de volcà? No, només ho farà si la situació es favorable. Per tant, una gran quantitat de magma refredarà en l'interior de la terra. Aquest refredament pot durar centenars de milers d'anys fet que afavoreix la formació de cristalls. És a dir, una massa de magma que s'ha refredat a l'interior de la terra lentament tindrà cristalls grans i ben definits. És el que anomenem roques ígnies intrusives.
En el cas que es doni una erupció volcànica, el magma canviarà la seva composició i es refredarà a gran velocitat. No tindrà temps doncs de formar cristalls i es veurà una massa amorfa, sense estructura ni cristalls definits. És el que anomenem roques ígnies extrusives o efusives.
Existeix un tercer tipus de roques ígnies, és a dir d'origen magmàtic, són les anomenades roques ígnies filonianes. Aquestes roques tenen un desenvolupament dels cristalls de forma irregular. El motiu és perquè s'han refredat en esquerdes molt aprop de la superfície i això ha fet que només tinguin temps a formar alguns cristalls mentre que la resta queda com una mena de matriu amorfa que l'envolta.
Llavors, només hi ha roques ígnies? són aquestes les úniques que són afectades pels processos geològics externs? La resposta és No. A part de les roques ígnies, d'origen magmàtic, i de les roques sedimentàries, causades per la solidificació dels sediments a les conques sedimentaries, existeix un tercer tipus de roques: Les roques metamòrfiques.
Les roques metamòrfiques són roques que han sofert canvis en la seva estructura degut a l'acció de la pressió i la temperatura de l'interior de la terra. Quan s'encaixa una massa de magma en una zona on hi havia roques preexistents, aquestes sofreixen les enormes temperatures que posseeix el magma. Aquesta temperatura tant alta modifica l'estructura de les roques del voltant causant el que s'anomena metamorfisme de contacte. D'altra banda, si la zona esta sotmesa a molta pressió, perquè s'està formant una serralada, per exemple, les roques preexistent sofreixen una alta pressió i alta temperatura que altera les seves propietats. És l'anomenat metamorfisme regional. En el següent enllaç podeu veure com s'alteraria la roca amb el metamorfisme.
Aquestes roques tendiran a tenir grans cristalls que es trobaran alineats en la direcció de compressió deguda a l'acció tectònica, tal i com podeu veure en l'exemple de la imatge.
Així doncs el metamorfisme altera les roques preexistents, ja siguin sedimentàries, ígnies, i fins hi tot metamòrfiques.
Per tant, l'acció magmàtica crea roques i en modifica altres, l'acció tectònica eleva aquestes roques en formar les serralades, un cop hi ha serralades entren en lloc els processos geològics externs que s'encarreguen d'erosionar i traslladar els materials fins a les conques sedimentàries. Allà els sediments es transformen en noves roques que en sofrir un altre cop l'acció tectònica es poden veure modificats per el magmatisme i el metamorfisme i per tant tornar a començar. Això és el que anomenem: Cicle geològic global.
Amb això ja acabaríem la unitat i per tant el bloc dedicat a la geologia. Però abans d'acabar m'agradaria recomanar-vos una sèrie de vídeos d'un documental educatiu sobre el cicle geològic global i la formació de les roques. Us deixo els vídeos i amb això tanquem el tema.