diumenge, 15 de setembre del 2013

Les característiques del éssers vius

En el post anterior vam estar parlant sobre el marc d'estudi de la biologia i vam elaborar una primera definició de vida, però quines són les característiques dels éssers vius?
Observem la definició que vam fer:
"Un ésser viu és una estructura química complexa que es relaciona amb el seu entorn intercanviant matèria i energia per tal de modificar la seva estructura interna i reproduir-se"
D'una banda tenim el fet que ha de tractar-se d'una estructura complexa. A nivell químic, els éssers vius han d'estar constituïts per múltiples molècules ja que aquests interactuen amb l'exterior mitjançant reaccions químiques diferents i a la vegada regulen el seu funcionament químic intern. Aquesta característica està íntimament lligada amb la funció de nutrició pròpia dels éssers vius. Nodrir-se vol dir ser capaç d'intercanviar matèria i energia amb l'exterior per tal d'utilitzar-la en benefici propi.
La següent característica de la que parlem en la definició és que un ésser viu ha de ser capaç de relacionar-se amb l'exterior, és a dir, captar estímuls i emetre respostes adequades.
El últim aspecte del que es parla en la definició es la reproducció. Un ésser viu aprofita part de la matèria i energia que intercanvia amb l'exterior per tal d'originar nous individus iguals o molt semblants als seus progenitors.
Amb això ja hem comentat quatre de les característiques dels éssers vius. Les tres funcions vitals que ja coneixíem i el fet de ser una estructura complexa. Però encara faltarien més aspectes a tenir en compte.
Segons la definició actual d'ésser viu, aquest ha de ser un ésser cel·lular, és a dir, han d'estar constituïts per una cèl·lula, éssers unicel·lulars, o més cèl·lules, éssers pluricel·lulars. Per això es considera que el nivell cel·lular és el primer nivell biòtic.
Bé, ja tenim cinc característiques dels éssers vius:
  • Éssers complexos
  • Éssers cel·lulars
  • Es nodreixen
  • Es relacionen 
  • Es reprodueixen.
En relació a aquestes cinc característiques ja podem definir tres conceptes propis de tots els éssers vius:
Un ésser viu posseeix metabolisme: El metabolisme és el conjunt de reaccions químiques que es donen a l'interior d'un ésser viu i que li permeten obtenir energia i construir les seves pròpies estructures moleculars a partir de la matèria que aconsegueix de l'exterior.
Així mateix, ha de posseir informació biològica que codifica la seva estructura i que ha de ser possible transmetre-la als seus descendents. A aquesta informació li anomenem gen.
Per últim un ésser viu ha de poder mantenir el seu medi intern relativament estable, és a dir, independentment de les variacions que es donin en l'exterior, l'ésser viu ha de poder continuar amb les seves funcions vitals. És el que anomenem homeòstasi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada