Sabem que el DNA està format per una doble hèlix de dues cadenes complementàries i antiparal·leles, per tant la duplicació ha de consistir primer en la separació d'aquestes dues cadenes per desprès cadascun dels filaments actuar com a motlles per la formació d'una nova cadena complementària i per tant acabar formant dos dobles hèlix idèntiques.
Al principi dels anys 60' ja se sabia que la duplicació era semiconservativa, tot i que fins a llavors, el desconeixement de com es replicava el DNA va portar a elaborar tres hipòtesis diferents:
- Hipòtesi conservativa: Tot i que el filament de DNA actua com a motlle per a la doble hèlix filla, desprès de la duplicació, el DNA original es manté inalterat i es conserva completament donant-se una doble hèlix filla també completament nova.
- Hipòtesi semiconservativa: El DNA original es separa en els dos filaments i cadascun actua com a motlle originant dues dobles hèlix en les quals cada una conté un filament de la doble hèlix original.
- Hipòtesi dispersiva: El DNA es fragmenta i aquests fragments es dispersen en tota la cadena final de manera que les dues dobles hèlix resultants contenen tant fragments del DNA original com del DNA fill.
Respecte a quin és el procediment que duplica el DNA, cal tenir en compte que actuen una gran quantitat de substàncies i enzims:
- Helicasa
- Topoisomerases
- RNA primasa (enzim)
- DNA polimerasa (enzim)
- Proteïnes SSB
- ADN Ligasa (enzim)
- Exonucleasa
I com funciona aquest procés?
Primer actua l'Helicasa que separa la doble hèlix trencant els ponts d'hidrogen, s'inicia la forca de replicació (es formen els replicons o bombolles de replicació).
- Les topoisomerases junt amb les proteïnes SSB tenen la funció de mantenir recte el DNA en l'espai obert per l'Helicasa. Si aquestes molècules no fessin la seva funció, el DNA tornaria a enrotllar-se sobre sí mateix fent impossible la seva replicació.
- És en aquest moment quan l'RNA primasa actua. Per a que es puguin anar afegint nucleòtids, cal construir un primer, o RNA encebador, un fragment de RNA, normalment d'uns 10 nucleòtids i complementari a la cadena de DNA que s'està replicant, que serveix per indicar al DNA polimerasa per on ha de començar a afegir nucleòtids.
- Un cop afegit el primer, el DNA polimerasa seleccionarà els nucleòtids complementaris i els afegirà al filament principal seguint l'associació Adenina-Timina i Citosina-Guanina. Aquests nucleòtids estan lliures i abundants al nucli.
- Un cop construït el fragment, l'exonucleasa retira el primer d'RNA i la lligasa uneix tots els nucleòtids entre sí.
- La replicació finalitza quan tots els replicons (bombolles de replicació) es tanquen.
De què es tracta? Es tracta d'un creixement discontinu de la cadena, és a dir, que la cadena en lloc de créixer seguida, el que fa és deixar un fragment sense afegir nucleòtids i llavors afegeix un fragment en el sentit de creixement correcte. Aquest procés es repeteix contínuament fins aconseguir completar la replicació. La cadena creix d'aquesta manera a "salts" i en sentit contrari al creixement de l'altre filament. Serà més fàcil d'entendre si analitzeu la imatge següent:
Visualitzant el vídeo següent podem acabar d'entendre tot el procés:
Per acabar va la pena comentar les diferències que hi ha entre la replicació del DNA dels organismes procarionts i dels organismes eucarionts.
- La gran diferència és que el DNA dels procarionts és molt més petit que el DNA dels eucarionts i això fa que si bé en el DNA dels procarionts només hi ha un punt d'inici de la replicació, una única bombolla de replicació, en el DNA dels eucarionts hi ha múltiples bombolles donant-se el cas de regions amb molts replicons i zones amb molt pocs.
- Una altre diferència és que la gran diferència en mides fa que el DNA eucariont trigui prop de deu vegades més en replicar-se que el DNA procariont.
- La última gran diferència és que com el DNA dels eucarionts està associat a histones, durant la replicació s'ha de desempaquetar, desenrotllar, per poder fer la replicació i els filaments acabats de formar s'han d'anar empaquetant al voltant de les histones formant octàmers a mida que va avançant la replicació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada