dimarts, 15 de setembre del 2015

El corrent elèctric: producció

En la sessió anterior vam parlar de que l'electricitat es genera gràcies al moviment de les càrregues elèctriques o dels electrons. Però com es possible que es moguin? Per a que això succeeixi cal que les càrregues estiguin polaritzades.
Tots vosaltres heu provat alguna vegada a fregar un bolígraf de plàstic amb llana per després apropar-lo a trossets de paper i veure com s'enganxen al boli. Sempre us han dit que la causa d'aquest efecte era l'electricitat estàtica, però que està passant en realitat?
Quan freguem el boli amb la llana carreguem la superfície del plàstic amb una càrrega elèctrica. Com el plàstic està carregat quan l'apropem als papers, aquests es veuen atrets per les càrregues del bolígraf i s'hi enganxen.
El que fem amb aquest gest es polaritzar les càrregues, és a dir, acumular càrregues negatives en una banda del material per tal d'induir el moviment i per tant crear un corrent elèctric.
Existeixen diverses formes per tal de provocar aquest moviment en les càrregues elèctriques i per tant produir una corrent elèctrica: el fregament, l'acció química, el magnetisme, la calor, la pressió i la llum.
  • Fregament: és la que acabem de veure. Quan freguem el bolígraf amb la llana arrosseguem electrons cap a la superfície del boli. Aquest efecte també succeeix quan anem en cotxe a gran velocitat. La carrosseria es carrega negativament de manera que quan toquem la porta ens dóna una petita descàrrega. 
  • Acció química: és la que es produeix dins de les piles. Les piles estan formades d'una sèrie de substàncies químiques que en contacte amb determinats metalls provoquen l'alliberament d'electrons. Aquests electrons passen, dins de la pila, del pol positiu al pol negatiu, carregant la zona negativament. Quan connectes la pila a un circuït, des del pol negatiu s'alliberarien els electrons acumulats desplaçant-se a través dels cables i produint un corrent elèctric.
  • Magnetisme: és la forma més comuna de produir electricitat i és també la que aconsegueix grans quantitats d'electricitat. Es basa en el fet que quan un cable conductor molt llarg i bobinat, es mou a gran velocitat envoltat per uns imants es crea un diferencial de càrregues que provoca el corrent elèctric.
La calor, la pressió i la llum també són capaces de produir energia elèctrica però els processos són una mica més complexos que els explicats.

Podries dir quin és el procés que s'utilitza en les centrals elèctriques?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada