dilluns, 18 de març del 2019

El cicle cel·lular i la mitosis

El cicle cel·lular de les cèl·lules eucariotes implica dos fases ben diferenciades:
  • Interfase: És la fase més llarga de la vida d'una cèl·lula i la més activa ja que és el moment que la cèl·lula aprofita per fer les funcions de nutrició i relació. Cap al final de la interfase es produeix la replicació del DNA, pas previ a la divisió cel·lular.
  • Fase M o fase de divisió cel·lular. En les cèl·lules somàtiques el procés s'anomena Mitosis, en les cèl·lules germinals la divisió cel·lular s'anomena Meiosis. En aquest post parlarem únicament de la divisió cel·lular pròpia de les cèl·lules somàtiques, és a dir, de la Mitosis.
Les fases de la Mitosis són:
    • Profase: La membrana nuclear desapareix. El DNA es condensa en forma de cromosomes i es dupliquen els centríols.
    • Metafase: Els cromosomes es situen al pla equatorial de la cèl·lula, els centríols migren als pols de la cèl·lula i comença a formar-se el fus meiòtic que acabarà unint-se al centròmer dels cromosomes.

    • Anafase: Els filaments del fus meiòtic comencen a contraure's. Es separen les cromàtides que es desplaçaran als pols de la cèl·lula.

    • Telofase i citocinesi: Apareix la membrana nuclear, els cromosomes es descondensen i el fus meiòtic es dissol. La citocinesi, que succeeix durant la última fase de la mitosi, succeeix de forma diferent segons sigui una cèl·lula animal o cèl·lula vegetal. En les cèl·lules animals es dupliquen els orgànuls i la membrana s'estrenyeix fins que apareixen les dues cèl·lules. En les vegetals es dupliquen els orgànuls i la paret cel·lular creix des dels marges fins a formar les dues noves cèl·lules.

En la mitosis el número de cromosomes es manté sempre constant de manera que una cèl·lula diploide genera dues cèl·lules diploides.
El fet que la mitosis succeeixi únicament en les cèl·lules somàtiques de l'organisme fa que les funcions de la mitosis sigui:
  • Regenerar els teixits
  • Creixement de l'organisme


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada