dimarts, 19 de març del 2019

La Meiosis

La Meiosis és un procés de duplicació cel·lular imprescindible per a la reproducció sexual. Succeeix en les cèl·lules germinals i la seva funció és produir els gàmetes tant masculins com a femenins que desprès s'uniran per obtenir un nou individu.
En aquest sentit ens trobem que les cèl·lules somàtiques del nostre cos tenen una dotació genètica de 2n cromosomes, és a dir, tenim sempre dos cromosomes homòlegs, un del pare i un altre de la mare que codifiquen la mateixa informació genètica. Si fessim servir la mitosis per elaborar els gàmetes ens trobaríem amb el problema que els gàmetes tindrien 2n cromosomes i per tant en unir-se duplicaríem la dotació cromosòmica de l'individu. Així, en tenir un cariotip diferent, per cada nova generació, obtindríem una espècie diferent. Sabem que això no és així doncs el cariotip, la dotació cromosòmica pròpia de cada espècie és manté constant. Així doncs, la meiosis soluciona aquest problema, doncs mitjançant aquest procés aconseguim dividir entre dos la dotació cromosòmica de manera que quan ambdós gàmetes s'uneixen obtenim el cariotip propi de les cèl·lules somàtiques.

Però la meiosis no sols aporta aquesta avantatge en front la mitosis. Mentre que la mitosis aporta cèl·lules filles idèntiques a les cèl·lules mares (tret que hi hagi hagut alguna mutació durant el procés de replicació genètica) en la meiosis les cèl·lules filles són sempre diferents, genèticament parlant, a les cèl·lules mares. La recombinació genètica que es produeix durant la primera fase de la meiosis permet aquesta variabilitat genètica clau que suposa la gran variabilitat genètica que trobem a la natura.
Veiem les fases de la Meiosis:
Meiosis I o fase reductora:
Profase I
La fase més llarga i complexa. Apareixen els cromosomes, desapareix la membrana cel·lular, el centrosoma migra als pols de la cèl·lula.

Els cromosomes homòlegs s'uneixen mitjançant el centròmer en les anomenades tètrades. Es dóna el procés de recombinació genètica entre cromosomes homòlegs. En aquesta fase, com podeu veure en les imatges, els cromosomes es barregen entre sí donant lloc a cromosomes amb dotació genètica diferent de la original.

Metafase I
Les tètrades se situen en el pla equatorial de la cèl·lula. El fus meiòtic creix des de els centrosomes i s'uneix amb els centròmers de les tètrades.

Anafase I
El fus meiòtic es contrau. Les tètrades se separen, cada cromosoma homòleg migra a un dels pols de la cèl·lula. En aquest punt, la dotació cromosòmica es divideix per la meitat.

Telofase I
Apareix una nova membrana nuclear envoltant els cromosomes, es dóna el procés de citocinesi.

Immediatament després de la telofase I comença una nova divisió cel·lular de manera que el DNA no pot replicar-se. Aquest nou procés conegut amb el nom de Meiosis II és molt similar a la mitosis:

Profase II
Desapareix la membrana nuclear, els centrosomes migren als pols de la cèl·lula.

Metafase II
Els cromosomes es situen al pla equatorial de la cèl·lula. El fus meiòtic creix des de els centrosomes i s'uneix al centròmer de cada cromosoma.

Anafase II
El fus meiòtic es contrau, les cromàtides germanes se separen i migren als pols de la cèl·lula.

Telofase II
Apareix la membrana nuclear, es dupliquen els orgànuls i es produeix la citocinesi.

Si us fixeu en les imatges, com a resultat hem obtingut 4 cèl·lules filles, haploides (amb la meitat de cromosomes) i amb una dotació genètica diferent de la cèl·lula mare.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada