diumenge, 11 d’octubre del 2015

El circuït elèctric: elements i representació

En la sessió anterior vam veure que hi ha diverses formes de produir l'electricitat, pero com podem aprofitar-la? Per això existeixen els circuits elèctrics.
  • Un circuit elèctric és un conjunt d'elements que permeten conduir l'electricitat i aprofitar totes les seves possibilitats.
Pero quins són els elements que el formen?
Generadors
Són els elements que s'encarreguen produir l'electricitat que farà servir el circuit. Són les piles, les bateries i els generadors.
  • Piles: estructura compacta que permet, mitjançant una reacció química, la generació un corrent elèctric continu. Es representa utilitzant el símbol:

  • Bateries: estructura compacta que permet produir, mitjançant una reacció química, un corrent elèctric relativament elevat. Es representa utilitzant el símbol:

  • Generadors o alternadors: estructura composta que permet produir electricitat mitjançant sistemes mecànics d'inducció magnètica. Es representa amb el símbol:
http://www.simbologia-electronica.com/imagenes/simbolos-electronicos/generadores-electricos/generador-ca_2.png

Connectors
Són aquells elements, la funció dels quals és conduir l'electricitat d'un element a un altre del circuit oferint la mínima resistència. Són els cables, principalment. Es representen mitjançant línies.

Elements de control
Són els elements encarregats de controlar el pas del corrent elèctric tancat o obrint el pas del corrent. Són els interruptors, els polsadors, els commutadors i els fusibles.
  • Interruptors: Controla el pas del corrent elèctric de manera que quan l'actives el corrent passa fins que el desactives. Es representa segons el símbol:
Interruptor, Símbolo, Circuito, Eléctrica, Electrónica
  • Polsadors: Controla el pas del corrent elèctric de manera que l'has de mantenir activat per a que el corrent passi. Es representa segons el símbol:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBMczhsrKFa-z9mRic6aayTvwfMYgOm1kdIf0hJ-736rzTxF0My_8c1Pwak92hKgAFTG-zU5Zc6mGlYiEylA7u1ZGVgCdFkADdLArLYd0n2AODt42N6hTGh47uSk8Gw5cDr769o37LYjpP/s400/interruptor_manual_normalmente_abierto.PNG
  • Commutadors: dirigeix el pas del corrent elèctric de manera que pot modificar la direcció del corrent i per tant canviar la forma en com reacciona el circuit. Es representa segons el símbol:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/SPDT-Switch.svg/175px-SPDT-Switch.svg.png
  • Fusible: és capaç de controlar la quantitat d'energia elèctrica que circula per un circuit de manera que evita que els receptors es facin malbé si hi ha un excés de corrent. Es representa segons el símbol:

  • Condensador: és capaç d'acumular energia elèctrica per desprès alliberar-la lentament. Segons el tipus es representa segons els símbols:

  • Transistor: és un element que pot complir diverses funcions: oscil·lador, amplificador, commutador o rectificador. Es representa segons el símbol:


Receptors
Són els elements que transformen l'energia elèctrica en altres tipus d'energia permetent així aprofitar-nos dels seus efectes.
  • Bombetes: són elements dissenyats per produir energia lumínica. Les bombetes tradicionals tenen un filament molt prim que, tot hi permetre el pas del corrent, no el deixa passar amb suficient llibertat de manera que escalfa el filament produint llum. Les bombetes de baix consum funcionen gracies a la ionització d'un gas inert en entrar en contacte amb el corrent elèctric. Es representa segons el símbol:

  • Diodes:  és tracta d'elements que permeten el pas del corrent només en un sentit. El més conegut és el LED (light emiting diode).
https://queeselectronica.files.wordpress.com/2011/07/simbolo-diodo.jpg
  • Motors: són elements capaços de produir energia mecànica a partir de l'electricitat. Quan l'electricitat passa a través d'una bobina de fil de coure es produeix un camp magnètic que en interactuar amb els imants que el composen es generen unes forces de repulsió que produeixen moviment. Es representa segons el símbol:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNA7ytKarh-aMwy_BFuaAuVHOuYgtgyUvG8zDh2R9LJXnovta2Yln67UI73JQij5J7U3odOJcd4FSTfSSJredUA2jcpWq1gcAqIm0ajVzTc1b9srBugmXhmaX7GzUzUnVi4lQz010en_sm/s320/teknooo.JPG
  • Resistències: són elements que s'encarreguen de disminuir el pas del corrent elèctric en el cas que sigui necessari una intensitat menor. Solen aprofitar-se per produir calor. Es representa segons el símbol:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Upor_simbol1.png
  • Timbre: és un elements dissenyats per transformar la corrent elèctrica en impulsos elèctrics controlats, amplificats, de manera que es produeix so. Es representa segons el símbol:
  
  • Sensors: són elements capaços de captar estímuls externs que després poden ser processats per una consola de control. Existeixen múltiples sensors per a múltiples variables i cadascun té el seu símbol associat.
Bé, un cop ja sabem com es representen els diferents elements d'un circuit elèctric seríem capaços d'identificar els elements que formen aquests circuits?

 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada