dijous, 22 de setembre del 2011

El cicle geològic extern

Any rere any, segle rere segle, l'aigua, l'atmosfera i els éssers vius, coneguts com a agents geològics externs, s'encarreguen d'anar destruint progressivament el relleu. Arrosseguen el material i el dipositen en conques sedimentàries on encara restarà molt de temps de penúries i agressions externes abans de tornar-se a convertir en roca dura. Ja que tot el que els agents geològics destrueixen, la terra ho torna a convertir en roca.
Un cicle que mai acaba, que sempre està en moviment, que crea roca per tornar-la a destruir. I és que la terra és un planeta sempre canviant, viu i ple d'energia. 
Però quina és la força que proporciona aquesta energia? 
El Sol, meravellós Sol, que dóna l'escalfor necessària a l'atmosfera per posar en moviment l'aire i produir els corrents marins, sense destruir l'ecosistema en el que vivim. 
La rotació de la terra, subproducte del moment de la seva formació, té l'avantatge d'anar a la velocitat justa per tal d'afavorir la formació dels vents, que es desplacen a diferents velocitats i distribueixen la calor del Sol per tot el planeta. 
I per últim, la gravetat, la força que ens manté enganxats al terra, que atrau a tot el que l'envolta, però que és suficientment dèbil com per permetre el moviment sobre el planeta.
Tots són casualitats, vivim en un món nascut de la casualitat. Fins i tot la vida a la terra és una casualitat! però d'això ja en parlarem en un altre moment, ara es tracta de discernir i comprendre, com actuen aquests agents geològics que hem esmentat i quins són els relleus que deixen al seu pas.

Fins a la pròxima!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada