dimarts, 3 de desembre del 2013

Biosfera, ecosfera i ecosistemes

Durant la primera unitat vam descobrir que els éssers vius tenen una gran influència sobre el relleu, ja que el modifiquen per poder desenvolupar-se, és a dir, viure. Però fins a quin punt ho fan o fins hi tot en depenen? I com influeix aquest medi en els éssers que hi viuen?
Com ja deveu imaginar, després d'haver esmentat els éssers vius tantes vegades, que anem a començar una unitat relacionada principalment amb aquest. Però no sols ens centrarem en la vida, tal i com esteu acostumats, si no que treballarem les relacions que els éssers vius estableixen entre ells i el medi en el que habiten. És a dir, treballarem els ecosistemes.
Però que és un ecosistema? Segur que quan us dic aquesta paraula us venen al cap els animals, potser els vegetals i també segurament el terra on els vegetals creixen. Però només hi ha això? Sols hem de tenir en compte això per tal de definir aquest concepte? Doncs no. Encara hi ha un aspecte molt important a tenir en compte i són les relacions que s'estableixen entre els éssers vius i el medi en el que habiten.
Així doncs, podem definir un ecosistema com el conjunt d'éssers vius que habiten en un espai concret, el medi fisicoquímic d'aquella zona i les relacions que s'estableixen entre els diferents éssers vius i entre aquest i el medi que habiten.

Bé, en aquesta definició trobem tres parts ben diferenciades. D'una banda estan els éssers vius, d'una altra el medi i per últim les relacions que s'estableixen.
Quan parlem d'éssers vius hem de tenir en compte que no sols parlem de plantes i animals. Un ésser viu és qualsevol ésser que executi les tres funcions vitals: nutrició, reproducció i relació. Així doncs, animals, plantes, fongs i la majoria de microorganismes han de ser considerats normalment éssers vius. Al conjunt d'éssers vius que habiten en un ecosistema en diem: biocenosi.
Quan parlem del medi en el que viuen hem de tenir en compte tots els aspectes que caracteritzen una zona, és a dir, totes les característiques fisicoquímiques del lloc on la biocenosi habita. A que ens referim amb això? Doncs bé, a la temperatura, a la composició química del sòl, a la humitat, a la llum solar, a l'atmosfera... A tot això en diem biòtop.
L'últim element són les relacions o més aviat, com la biocenosi interactua amb sí mateixa i com ho fa amb el biòtop. Aquest punt el desenvoluparem en post posteriors.

Un cop ja sabem que és un ecosistema i quins elements el formen és inevitable que ens vinguin algunes preguntes al cap: Cóm pot ser de gran o de petit un ecosistema? I quins tipus n'hi ha?
Respecte a la mida, sempre que hi hagi una certa població d'éssers vius que poden ser microorganismes, relacionant-se entre ells i amb unes condicions fisicoquímiques concretes ja podem parlar d'ecosistema. Així doncs, n'hi ha ecosistemes tant petits que es desenvolupen i evolucionen en un cabell humà o en el forat d'una agulla de cosir.

No per això aquests ecosistemes seran petits i probablement poc complexos si ho comparem amb una basa o un bosc, indrets que també es poden considerar ecosistemes. En aquests últims la interacció es dóna entre espècies de diferent complexitat amb un medi molt canviant.

Però quin és el límit? Doncs no n'hi ha. La definició ho deixa molt clar: el conjunt d'éssers vius que habiten en un indret determinat forma la biocenosi d'un ecosistema. Aquest conjunt pot ser tant gran com vulguem imaginar i l'espai habitat igual. Per tant, la Terra en sí mateixa, tot i ser tant gran pot ser considerada un ecosistema? Doncs sí. Sols que a nivell planetari no en diem ecosistema Terra si no ecosfera, que no és més que el conjunt de tots els ecosistemes de la Terra.

I respecte als éssers vius? hi ha un terme que faci referència a tots els éssers vius de la Terra? Bé, som humans i tenim tendència a posar-hi nom a tot, per tant sí. El conjunt de tots els éssers vius que habiten en la Terra s'anomena biosfera, i nosaltres com a éssers humans en formem part.
Respecta a la segona pregunta que ens hem fet abans, val a dir que existeixen molts tipus d'ecosistemes. Tal com hem dit els ecosistemes poden ser de diferents mides, però a la vegada poden estar localitzats en llocs molt diversos. A grans trets tenim ecosistemes aquàtics on podem diferenciar entre entre ecosistemes d'aigua dolça i d'aigua salada, com per exemple els rius, les bases, els llacs, el mar, els esculls de corall, la costa o la platja, ecosistemes terrestres on podem diferenciar boscos, deserts, muntanyes, prats, etc. i ecosistemes mixtos que inclouen parts aquàtiques i parts terrestres.

Bé, ja casi hem arribat al final d'aquest post introductori sobre ecosistemes, però abans d'acabar una última cosa, com creieu que s'anomena la ciència que s'encarrega d'estudiar tot això? Us ho posaré fàcil comença amb eco- (d'ecosistema) i acaba amb -logia (que vol dir ciència en grec). Heu encertat! L'ecologia és la ciència que s'encarrega d'estudiar els biòtops, les biocenosis i les relacions que s'estableixen entre ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada